Spiideo x Södra Sandby IF & Skånes FF

AI-driven videoteknik tar elitidrottens verktyg till gräsrötterna

Idag genomgår sportsändningar ett paradigmskifte, allt tack vare utvecklingen av AI och automatiseringsteknik. I centrum för denna revolution står Spiideo, vars automatiserade videoteknik för sport inte enbart är tillgängligt för eliten, utan även har visat sig kunna förbättra möjligheterna för gräsrotsklubbar. Södra Sandby, beläget strax utanför Lund i södra Sverige, är ett lysande exempel på denna omvälvande kraft.

Södra Sandby

En exempel för modernisering av idrottsanläggningar

Sandbyvallen är ett nav för idrottsaktiviteter med sina många fotbollsplaner. Klubben har inte bara tre seniorlag utan även många ungdomslag och är mer än bara ett lokalt idrottslag – det är ett lysande exempel på tekniska framsteg inom analys och livesändning även på gräsrotsnivå.

På väg in i framtiden med livesändningar

I över 25 år har Olle Fridolf väglett Södra Sandby med en visionärs ögon. Under 2020 installerade de en fast Spiideo kamera med förhoppningen att det skulle bli en central del av verksamheten, särskilt under en pandemi där inga åskådare tilläts. Från början var det tänkt att sända matcher till frånvarande fans, men fokus skiftade snabbt till att även inkludera djupgående analys med Spiideo Perform – ett bevis på systemets mångsidighet och kraft.

Det är bra kvalitet på videon, enkelt att använda och i kombination med en fast kamerainstallation där man inte behöver funderar på något, det finns bara där.

Olle Fridolf Ordförande, Södra Sandby IF

Hur AI-drivna kameror höjer spelet

Enkelheten i Spiideos system gör att även mindre klubbar med begränsade resurser kan sätta upp professionella livesändningar utan problem. Med några få klick sänds matcherna, vilket skapar en koppling mellan fansen och öppnar upp för möjligheter till ökat tillhörighet. Martin Åkerman, ordförande i Skånes Fotbollförbund, är en stark förespråkare för tekniken. Han inser de betydande kommersiella fördelarna för klubbarna, eftersom dessa professionalla sändningar lockar sponsorer och skapar ett hållbart flöde av synlighet och ekonomiska fördelar.

Du har möjlighet att exponera dina sponsorer i en väldigt professionell sändning, som sedan gör att du har möjlighet att i det långa loppet sikt kommersialisera sändningarna på ett större och ekonomiskt mer hållbart sätt.

Martin Åkerman Ordförande, Skånes Fotbollsförbund

Teknik för de stora arenorna som är tillgänglig för alla nivåer

Spiideos teknik är mer än bara automatiserade sändningar – den erbjuder omfattande analysverktyg som är avgörande för utvecklingen av spelare och tränare. Genom att göra samma analysverktyg som används i Premier League, Serie A, Bundesliga och MLS tillgängliga för alla klubbar på alla nivåer, bidrar Spiideo till att utveckla idrotten genom tekniken. Lagen kan analysera prestationer och taktik och på så sätt förfina sin strategi för både träning och match, vilket tidigare var en lyx som bara de bästa lagen kunde unna sig. Allt med samma kameror installerade för att sända matcherna.

En framtid som drivs av AI-videoteknik

När vi blickar framåt är det uppenbart att AI-driven video kommer att fortsätta att ligga i framkant när det gäller sportsändningar och analyser. Den höga videokvaliteten, användarvänligheten och den kommersiella potentialen gör den till ett oumbärligt verktyg för klubbarna.

Sponsring och distribution av direktsända matcher kan ge kommersiella framgångar för klubbar på alla nivåer och kan skapa en hållbar ekonomisk modell. Denna finansiella stabilitet möjliggör investeringar i klubblokaler, utrustning och den övergripande sportupplevelsen. I slutändan leder detta till en förbättrad och mer njutbar upplevelse för både fans och spelare.

Södra Sandbys satsning på Spiideos AI-kamerateknik symboliserar mer än bara ett tekniskt framsteg; det representerar ett skifte i hur gräsrotsidrott kan utnyttja kraften i AI för att göra större framsteg inom prestationsanalys och livestreaming.

Innovation visar vägen in i en ny era där varje match, varje mål och varje ögonblick fångas utan ansträngning och delas med världen.